Potpisan Protokol o izuzecima iz režima slobodne trgovine

Bez autora
Jul 24 2011

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić i trgovinski predstavnik Ruske Federacije u Srbiji Jevgenij Kudinov potpisali su Protokol između vlada dveju zemalja o izuzecima iz režima slobodne trgovine i pravilima o određivanju zemlje porekla robe. Ovaj protokol potpisan je uz Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2000. godine, a ovim dokumentom liberalizovano je oko 99 posto trgovine sa Ruskom Federacijom. Carina će se plaćati samo za manji broj proizvoda u našem izvozu, i to za meso i jestive otpatke od živine, pojedine pozicije sira, šećer, penušavo vino, nedenaturisan etil alkohol, cigarete, predivo i tkanine od pamuka, pojedine pozicije kompresora, traktore, putničke automobile i upotrebljavana motorna vozila. U odnosu na postojeće spiskove izuzeća koji se primenjuju prilikom izvoza iz Republike Srbije na teritoriju Ruske Federacije biće ostvarena dalja liberalizacija međusobne trgovine za sve tepihe i podne pokrivače, nameštaj, registar kase, monitore i projektore, televizijske prijemnike, skrob i glikozni sirup.

Potpisan Protokol između Srbije i Ruske Federacije o izuzecima iz režima slobodne trgovineMinistar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić i trgovinski predstavnik Ruske Federacije u Srbiji Jevgenij Kudinov potpisali su Protokol između vlada dveju zemalja o izuzecima iz režima slobodne trgovine i pravilima o određivanju zemlje porekla robe.

Ovaj protokol potpisan je uz Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2000. godine, a ovim dokumentom liberalizovano je oko 99 posto trgovine sa Ruskom Federacijom. Carina će se plaćati samo za manji broj proizvoda u našem izvozu, i to za meso i jestive otpatke od živine, pojedine pozicije sira, šećer, penušavo vino, nedenaturisan etil alkohol, cigarete, predivo i tkanine od pamuka, pojedine pozicije kompresora, traktore, putničke automobile i upotrebljavana motorna vozila, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

U odnosu na postojeće spiskove izuzeća koji se primenjuju prilikom izvoza iz Republike Srbije na teritoriju Ruske Federacije biće ostvarena dalja liberalizacija međusobne trgovine za sve tepihe i podne pokrivače, nameštaj, registar kase, monitore i projektore, televizijske prijemnike, skrob i glikozni sirup.

U trgovini između Srbije i zemalja članica Carinske unije, nakon potpisivanja ovog dokumenta, biće primenjivana identična pravila o poreklu robe. Takođe, uvedena je i mogućnost primene dijagonalne kumulacije porekla robe, gde su kao strane učesnice u kumulaciji porekla robe predviđene Srbija, Kazahstan, Rusija i Belorusija.

Potpisivanjem ovog dokumenta okončan je proces usklađivanja trgovine Republike Srbije sa Carinskom unijom Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana, koji pruža velike mogućnosti za povećanje konkurentnosti naše privrede, povećanje izvoza i unapređenje robne razmene, dodaje se u saopštenju.

Robna razmena između Srbije i Ruske Federacije beleži konstantan rast. Tokom 2010. godine ukupna robna razmena iznosila je 2.691,9 miliona američkih dolara, pri čemu je izvoz Srbije iznosio 534,7 miliona dolara, što predstavlja rast od 53 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iz Ruske Federacije iznosio 2.157,2 miliona dolara i veći je za 9,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U prvih pet meseci ove godine ostvarena je ukupna robna razmena u vrednosti od 1.356,8 miliona američkih dolara, što je za 40,2 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Izvoz iz Srbije iznosio je 280 miliona dolara, a uvoz iz Rusije 1.076,8 miliona dolara. Prema ovim podacima izvoz je veći za 64,3 posto, a uvoz za 35,1 posto u odnosu na isti period 2010. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik